Arvostelut | Teksti: Reijo Valta | Julkaistu: 02.01.2020 klo 19:57:55 | Luettu: 1401 kertaa

Maailmanhistorian järkyttävimmät poikaystävät ja muita tarinoita

Naiset ovat eläneet miesten varjossa. Liv Strömquist nostaa varjoista esille historian kulussa vaikuttaneita naisia ja heidän kohtaloitaan.


Liv Strömquist
Einsteinin vaimo
suom. Helena Kulmala
Sammakko 2019
ISBN 978-952-483-380-6
140 s., pehmeäkantinen, osin värillinenMuutaman viime vuoden aikana Sammakko on julkaissut suomeksi ruotsalaisen Liv Strömquistin keskeisimmät sarjakuva-albumit Kielletty hedelmä (2016), Prinssi Charlesin tunne (2017) ja Nousu ja tuho (2017). Einsteinin vaimo perustuu 2018 Ruotsissa julkaistuun kokooma-albumiin, johon on yhdistetty kaksi Strömquistin uran alkupuolen teosta (Einsteins fru, 2008, ja Ja till Liv!, 2011). Tuoreimman suomennoksen teemat ja käsittelytavat ovat tuttuja Strömquistin aikaisemmista julkaisuista.

Teoksen nimi on poimittu osiosta maailmanhistorian järkyttävimmät poikaystävät. Kyseenalaisen kunnian ensimmäisestä sijasta saa Albert Einstein. Hänen ensimmäinen puolisonsa oli fyysikko Mileva Maric, joka unohdettiin kokonaan vuosikymmeniksi, vaikka Einstein kirjoitti monet merkittävimmistä suhteellisuusteoriaa käsittelevistä artikkeleista hänen kanssaan. Myöhemmin eron jälkeen Einsteinilla ei ollut, ainakaan Strömquistin mukaan, mitään vaikeuksia ottaa tutkimustuloksia yksin omiin nimiin. Lisäksi "nero" nimitteli Maricia kirjeissään rumaksi.

Vastaavan kaltaisia tarinoita historian kulussa riittää paljon kerrottavaksi. Niitä Strömquist tuokin lukijalleen sulateltaviksi koko joukon. Kunnioituskin voi saada vääristyneitä piirteitä, esimerkiksi Elviksen ja Priscillan suhde, Britney Spears ja Kevin tai Yoko Ono ja John Lennon. Miksi ylipäätään koko elämän kestävää rakkautta ja ydinperhettä niin palvotaan ja pönkitetään. Lisäksi pohditaan ikävystyttäviä ihmistyyppejä, lasten konservatiivisuutta ja tasa-arvovaatimusten kehitystä. Erityisen osuvia ovat Strömquistin eläinkunnasta hakemat esimerkit "luonnollisesta" parisuhteesta.

Strömquistin sarjakuvat ovat vahvasti tekstivetoisia. Oiva tehokeino on toistaa sama lause tekstilaatikossa ja puhekuplassa. Tekstivetoisuus on teettänyt suomenkielisen version tekijöillä paljon työtä. Tässä Riikka Majanen ja Jouka Mattila ovat suoriutuneet erinomaisesti. Vaikka Strömquist kertoo melko raskasta asiaa, niin hän osaa kehyskertomuksin ja välikevennyksin pitää mielenkiinnon yllä. Silti en suosittele kirjan kahlaamista kerralla läpi. Enemmän teoksesta saa irti lukemalla jakson kerrallaan.


* Kvaakissa voi keskustella Liv Strömquistin sarjakuvista

Tekstissä esitettyjen kuvien, tuotemerkkien ja hahmojen tekijänoikeudet kuuluvat haltijoilleen. Itse tekstin tekijänoikeudet ja -vastuut kuuluvat kirjoittajalle. Tekstiä lainatessa pyydämme ilmoittamaan vähintään kirjoittajan ja palvelun nimen, online-lainauksissa myös linkin palveluun tai suoraan tähän tekstiin.

Bookmark and Share

Mainos:

Yhteistyössä:
© Copyright Kvaak.fi - sarjakuvaportaali