Modesty ei hylkää vanhoja ystäviään

Modesty Blaise: Vapauden tyttäret

Modesty Blaise auttaa ystäviään albumissa, joka kokoaa jälleen kolme Neville Colvinin piirtämää seikkailua ja nyt yhden kertomuksen Pat Wrightilta.

Albumin seikkailut:
Merlinin labyrintti (Brethren of Blaise), 1980, 114 strippiä.
Julk. aiemmin Agentti X9 -lehdessä 1/1981 nimellä Aarteenetsijät.
Vapauden tyttäret (The Lady Killers), 1980–81, 114 strippiä.
Ensijulkaisu suomeksi albumeissa tai sarjakuvalehdissä.
Herttainen Caroline (Sweet Caroline), 1983–84, 120 strippiä.
Julk. aiemmin Agentti X9 -lehdessä 1/1985 nimellä Sweet Caroline.
Platon valtakunta (Plato’s Republic), 1984–85, 120 strippiä.
Julk. aiemmin Agentti X9 -lehdessä 6/1985 nimellä Luostarin vangit.

Yleistä

Modesty Blaise on Peter O’Donnellin luoma ja kirjoittama sarjakuvahahmo, jonka seikkailuista hän kirjoitti myös 13 kirjaa (yhdeksän on suomennettu). Modesty Blaise -sarjakuvat ilmestyivät alun perin strippeinä englantilaisessa Evening Standard -lehdessä vuosina 1963–2001, ja näitä seikkailuita ilmestyi yhteensä 95.

Piirtäjiä matkan varrella oli viisi. Jim Holdaway kuvitti kokonaan ensimmäiset 17 tarinaa, kunnes 18:nnen tarinan viimeisteli Enrique Romero. Romero jatkoi piirtäjänä tästä eteenpäin eli vuodesta 1970 vuoteen 1978, kuvittaen tänä aikana 22 seikkailua.

Kolmantena piirtäjänä toimi John M. Burns, kuitenkin vain kahden ja puolen tarinan verran vuosina 1978–79. Sen jälkeen vuorossa oli Patrick Wright, jonka pesti jäi vielä lyhyemmäksi: Burnsin kanssa yhdessä tehdyn lisäksi vain yksi kertomus, joka julkaistiin 1980.

Viidentenä piirtäjänä vuoroon astui Neville Colvin, joka vuosina 1980–86 kuvitti yhteensä 16 tarinaa. Colvinin jäätyä eläkkeelle remmiin palasi Romero, joka kuvitti sitten loput 35 tarinaa. Eräänlaisena jälkikirjoituksena Romero teki O’Donnellin novellin pohjalta 96. seikkailun ruotsalaiseen Agent X9 -sarjakuvalehteen vuonna 2002.

Tämän julkaisun tarinat

Vapauden tyttäret -albumissa on neljä tarinaa, joista nimitarina on aiemmin suomentamaton sarjakuvalehdissä ja albumeissa; muut kolme on julkaistu suomeksi Agentti X9 -lehdessä 1980-luvulla. Tämän albumin julkaisemisen myötä 81 ensimmäistä Modesty-tarinaa on nyt julkaistu suomeksi kootusti eli muualla kuin sanomalehdissä strippeinä. Sen myöhempiä seikkailuita jännityksen jumalattarelta ei olekaan koottu suomeksi tällä hetkellä.

Rökityksen jälkeen konnakolmikko herkistyy joulun sanomalle. Pat Wright.
Rökityksen jälkeen konnakolmikko herkistyy joulun sanomalle. Pat Wright.

Albumin ensimmäinen tarina Merlinin labyrintti on siis tuo Pat Wrightin ainoaksi jäänyt kokonainen seikkailu. Tarinassa huijarikopla henkiseksi veljeskunnaksi laittautuneena pyrkii kaappaamaan hyväuskoisen englantilaisaristokraatti Sir Rupert Deanin mailla sijaitsevassa luolastossa olevan aarteen. Yhteensattumien sarja johtaa kuitenkin siihen, että Modesty ja Willie Garvin tekevät konnien aikeet turhiksi.

Kolme muuta stooria ovat Neville Colvinin siveltimestä. Toinen tarina, Vapauden tyttäret, kohtelee kovalla kädellä intomielisiä ääriliikkeitä. Jälleen Modesty ja Willie ikään kuin sattumalta, auttaessaan vanhaa ystäväänsä Pohjois-Afrikassa, päätyvät pelastamaan kaapattua tyttöä Zahki-nimisen miehenketaleen johtamalta amatsonijoukkiolta.

Kolmannessa tarinassa Modesty ja Garvin törmäävät – ja taas mielenkiintoisin sattumuksin – raakaa rikkaiden kiristystä harjoittavaan Herttainen Caroline -rikollisorganisaatioon. Seikkailu tapahtuu Englannissa ja siinä selviää, että Modesty tuntee englantilaista yläluokkaa hyvin, mutta hän toteaa, ettei pidä itseään englantilaisena.

Albumin päätöstarinassa Platon valtakunta Modesty lähtee tapaamaan vanhaa Verkoston aikaista ystäväänsä Krollia Kreikkaan tämän tyttären pyynnöstä, mutta joutuukin vangiksi ja päätyy kreikkalaisen machon Platon sänkyyn. Rikollispomo Plato kaipaa Modestylta Verkoston aikaisia asiakirjoja. Krolli vilahti myös Vapauden tyttärissä.

Poimintoja

Sankariparin menneisyys rikollisjärjestö Verkostossa on läsnä joka seikkailussa: ystäviä ja vihollisia sieltä tavataan jatkuvasti. Modesty ja Willie eivät jätä vanhoja ystäviään pulaan, vaikka näiden auttaminen merkitsisi hengenvaaraa, ja vastavuoroisesti he saavat milloin tahansa apua entisiltä kollegoiltaan ympäri maailman. On kummallista, kuinka alamaailmassa jopa pikkurikolliset eri maissa tuntevat Modestyn ja Willien, vaikka muutoin heitä ei tunne kukaan. Tämä on vähän sama kuinka Harry Potter tunnetaan noitamaailmassa, mutta ei jästien maailmassa.

Modestyn ja Willien tiedot kaikesta ja taistelutaidot ovat niin huikeita, että on aivan pakko nauraa! Ja tietysti myös Willien macgyvermaiset erityistaidot kaikenmoisten vempeleitten hyödyntämisessä. Kiperissä tilanteissa Modesty ei häkelly, vaan tarttuu kohtalon antamiin tilaisuuksiin.

Willie lähes ylitsepääsemättömän tehtävän edessä naisten kanssa. Neville Colvin.
Willie lähes ylitsepääsemättömän tehtävän edessä naisten kanssa. Neville Colvin.

Willien suhtautumisesta naisiin revitään huumoria. Hänen petikumppaninsa tietenkin vaihtuvat. Lisäksi Willie häpeilee kun hän ei ole vietellyt kaunista neitoa sänkyyn ja on nolona kun hänen pitää tainnuttaa naisterroristeja.

Päähenkilöt Modesty ja Willie tunnistaa näköisikseen piirtäjästä riippumatta. Pat Wrightilla on selkeä ja tarkka piirrostyyli, mutta valitettavasti henkilöiden kasvot ovat usein jotenkin vääristyneitä. Hänen Modestynsa on aika vahvarakenteinen.

Neville Colvinin taide on luonnosmaisempaa ja rennompaa. Vapauden tyttäret -jutussa se ei ole vielä parhaimmillaan. Kahdessa myöhemmässä stoorissa se on kehittyneempää, nautittavaa: ihmiset ovat elävän näköisiä ja persoonallisia. Ehkä pienenä miinuksena kuitenkin Colvin piirtää ruudut liian täyteen.

Asko Alasen käännös on loistava, aina tarkka, ja erittäin hauska mm. roistojen kielessä ensimmäisessä seikkailussa. Roope-karhusta puhumisen (s. 35 ja 62) selittäminen kuvalla Rupert-sarjakuvakarhusta on hieno lisäys.

Nimiseikkailussa monet stripit ovat liian tummia ja epäselviä, mikä johtunee saadusta aineistosta eikä kustantajasta. Muutoin julkaisu on miellyttävän näköinen.

Albumi on tasaisen korkealaatuinen kokoelma tarjoten runsaasti juonittelua, jännitystä ja huumoria. Modesty ei hylkää myöskään lukijoitaan!

Kustannus Jalavan aiempien Modesty-albumien arvostelut Kvaakissa:
Mammutin paluu (2012) ja Merirosvon aarre (2013)

Käsikirjoitus: Peter O’Donnell
Taide: Pat Wright ja Neville Colvin

Suomennos, ladonta ja taitto: Asko Alanen
Kansi: Bengt Helenius (koostettu albumin stripeistä)
Kustantaja: Kustannus Jalava, 2014
Paino: Hakapaino Oy, Helsinki
Formaatti: Mustavalkoinen, nidottu
Koko: A4, 126 sivua
ISBN: 978-951-887-496-9
Suositushinta: 25 €

Keskustele Modesty Blaisesta Kvaakissa

© 2014 Solo Syndication/distributed by Bulls and Kustannus Jalava